Kurulumun maliyeti konusunda da bilgi veren Kaleli, “Çatı güneş sistemi maliyeti çatı koşullarına göre değişebilir, ancak 10 kilovatlık bir çatı sistemi için 10 bin dolarlık maliyet hesabı yapılıyor. Dolayısıyla işte bugünkü kurlarla baktığınızda 35 bin 40 bin lira bandından gezecek bir rakam gibi duruyor. Bu, yatırımların bulunduğu bölgeye, çatının koşullarına, çatı eğimli olabilir, düz olabilir, güneye doğru güzel bir eğimi olabilir. Çatının koşullarına göre de belirli sürelerde de geri dönecektir. Bunu da 6 ila 8 yıl arası diye düşünebiliriz.” diye konuştu.
Kaleli, 10 kilovatın altında güneş panelini çatıya entegre edildiğinde şahısların bir vergi muafiyetine tabi olacaklarına değinerek, “Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi yüzde 20 ila 35 arasında değişen bir vergidir, bunu ödemeyecekler. Bu da yatırımların geri dönüş sürelerini hızlandıracak bir rakam, nereden bakarsanız bunun beşte birini vergi olarak ödüyorsunuz.” değerlendirmesinde bulundu.
Yıllık mahsuplaşma düzenlemesi
Çatıda üretilen elektriğin o saat içerisinde tüketilmemesi durumunda oluşacak kayıpların azaltılmasına ilişkin çalışmalar da yapıldığını belirten Kaleli, şöyle devam etti:
“Tüketilmeyen elektrik sistem tarafından aboneden satın alınıyor. Şöyle bir örnek verebilirim. Diyelim ki Muğla’da bir yazlığınız var. Bu yazlığınızda panelleri de çatınıza koydunuz ve artık oradan elektrik üretiyorsunuz. Bazı aylar fazla elektrik üreteceksiniz, onu sisteme satacaksınız. Bazı aylar ise ürettiğiniz elektrikten fazla tüketim yapacaksınız. Tüketim yaptığınız o dönemlerde para ödemek zorundasınız. Çünkü siz artık üretmişsiniz, ürettiğinizin de fazlasını tüketmişsiniz. Dolayısıyla bir
fatura gelecek size. Biz bunu istemiyoruz. Biz diyoruz ki ürettiği elektriği kullanmıyorsa, ihtiyacı olduğu zaman mahsuplaşabilsin. Yıllık mahsuplaşma uygulamasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da sıcak bakıyor. Çok büyük ihtimalle, önümüzdeki dönemde, bu senenin sonuna kalmadan benzer bir modele geçilecek.”
Kaleli, güneş enerjisinde 3 bin 450 megavatı lisansız olmak üzere şu an 3 bin 500 kurulu güce ulaşıldığına dikkati çekerek, çatı ve cephe uygulamaları sayesinde 2023 yılındaki 10 bin megavat kapasite hedefine rahatlıkla ulaşılabileceğini söyledi.
Bir Yorum Yaz