
Sahada başlayan Güneş Enerji, çatıda devam edecek mi? Sanayi çatıları mı? Bireysel kullanım mı? Yoksa YEKA’lar mı? Bunu incelemeye çalışalım.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez, 16 Şubat 2019’da Kocaeli’indeydi, neler açıkladı, güneş enerji sektörü ile ilgili neler söyledi? Peki son 1 aydır, kimler neler açıklıyor?
Yazı biraz uzun olabilir ama Solar Enerjisi ile ilgili iseniz, sektörde iseniz ilgi ile sonuna kadar okuyacağınızı ümit ediyorum.
Öncelikle sektörün yıllar göre değişimini hatırlayalım:
Güneş Enerjisi ile elektrik üretiminde Türkiye 2014 yılından günümüze ciddi ilerleme kaydetti. Bu ilerlemenin en ciddi rakamını 2017 yılı sonu 2018 başı şeklinde karşımıza çıktı.

Yukarıdaki çalışmayı geçen yıl yapmıştım. Güncel verilere TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’nın “Enerji İstatistikleri Raporu”ndan ulaşabilirsiniz.

Bu çalışmaya göre, 2018 yılında ciddi bir ilerleme sağlanamamış. Zaten 1.000 mW ilk YEKA bir şekilde yapılamadı. Bir de, güneş enerjisine dayalı YEKA ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin yarışmalar 13 Ocak tarihli Resmi Gazete ile iptal edilmişti.
(Hatırlatma: Resmi Gazete de 5 Ekim 2018 tarihli ilan ile, Şanlıurfa-Viranşehir’de 500 MW, Hatay-Erzin’de 200 MW ve Niğde-Bor’da 300 MW yapılması planlanan 3 adet YEKA 13.01.2019′ da iptal edildi.)
Bir Yorum Yaz