Güneş Enerjisi Nereye Gidiyor? Maliyetler Düştü Mü?

Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri

Türkiye’deki 2017 yılı ağırlıklı görülen büyüme aslıda 2014 yılından bu yana saha ağırlıklı giden sektörün, çağrı mektuplarının (1 lamba, 999 kW GES’lerin) son projeleriydi. Bir de üstüne 2017 yılı sonuna kadar geçerli dağıtım bedeli indirimi sektörün karlılığını bilen yatırımcıların saldırısına uğradı. (Çok kötü sahalar yapıldı, ilerleyen günlerde bunlar ciddi yatırımcı için sorunlara yol açacak, ayrıca bu konuya değineceğim.)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez, Kocaeli ziyaretinde çatı ve cephe mevzuatında kolaylıklar getirileceği, aylık mahsuplaşmanın hazırlandığı ve mini YEKA ların yarışmaya çıkacağını belirtmişti. Benzer şekilde basında son bir aydır söylemleri mevcut. Sektörde kalan paydaşlar, OSB çatıları, Sanayi Tesisleri diye koşturmakta.

Neredeyse solar sektöründeki her firma, sanayicileri bilgilendirmek, onlara durumu anlatarak bir iş fırsatı olduğunu anlatmak için çaba gösteriyor.

Fotoğraf 1: Bakan Dönmez, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz ve Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ı ziyareti

Bu arada, bir de tarımsal faaliyetler için elektriksel düzenlemeler yapılacağı konusunu unutmamak lazım.

Saha kurulumu yapılamıyor. Çünkü ya kapasite yok ya da verilmiş çağrı mektupları çeşitli sebepler ile kuruluma uygun değil.

Elektrik fiyatlarının ciddi artışı söz konusu, yatırım maliyeti de düşüyor.

Şimdi sektör, Aylık Mahsuplaşma sonrası ilk olarak sanayi çatılarına mı, bireysel çatılara mı yönlenir?

İşin küçük yatırımcıya inmesi için bence henüz erken. Çünkü kolaylaştığı , kolaylaşacağı düşünülse de evinize ya da 100 m2 altı bir iş yerinize yapacağınız yatırımın resmi süreci sizi yoracaktır.

Ancak güncel olarak saha tipi lisansız GES’ler için 0,133 $ dan olan alım garantisi, dağıtım bedelini düşmeseniz bile, 5,30 TL kur ile 0,7049 TL ye denk gelir. Faturamıza bakalım, biz ne kadar ödüyoruz.

Şekil 3: SEPAŞ Enerjnin Belirlemiş Olduğu Fatura Bedelleri

Faturadaki bilgilere göre 1 kW enerji için her şey içinde cebimizden çıkan 0,537 TL oluyor.

Peki, saha satış fiyatından güncel dağıtım bedelini düşersek, yatırımcı kW başına ne kazanıyor ?

Şekil 4: Güneş Enerjisi İle Elektrik İhtiyacınızı Karşıladığınızda Kazancınız

Hesapta görüldüğü üzere, net kazanç giderimiz ile nerede ise aynı. O yüzden , ilk etapta 200 kW üstü sanayi tesisi çatıları, hemen arkasından tarım ve hayvancılık gelecektir. Ama bu hesabı gören ve uygun alanı olan bir bireysel tüketicinin de çok geç kalmadan yatırım düşünmesi kaçınılmaz olacaktır.

10 kW gücündeki bir tesis, ortalama bir ışınım ile senede 18.500 kWh enerji üretir ise tükettiği enerjiye göre:

10 kW için 18.500 kWh x 0,537 TL = 9.934,50 TL /yıl

Yatırımı ise 10 kW x 800$ baz alırsak (parakende olarak) 8.000 $, 5,30 kurdan, 42.400 TL yapar. Buradan, geri dönüş süresi, 4,2 yıl olarak bulunabilir.

Değişik güçler için ortalama olarak hesaplamak için EPDK 1/1/2019 tarihinden itibaren geçerli olacak perakende elektrik satış tarifesini buraya bırakıp,

Tablo 3: EPDK’nın 1 Ocak 2019 Tarihi İtibariyle Belirlemiş Olduğu Tavan Birim Elektrik Fiyatları

Yukarıda göreceğimiz üzere Sanayi , Ticaret ve Mesken tarifleri farklı, ayrıca güce bağlı olarak yatırım maliyetlerinin de değişeceğini öngörebilirsek:

Grafik 4: Yıllara Göre Solar Enerji Yatırım Geri Dönüş Tahminleri

1.000 kW gücündeki bir tesisin 4 yıldan kısa bir sürede geri dönüşü hepimizi şaşırtsa bile, net gelirler ile baktığınızda oldukça normal. Bu rakamlara işletme giderleri, proje giderleri gibi ek maliyetler hatta düşük ışınım değerleri ekleseniz bile 6 yılın üstüne çıkmanız oldukça zor olacaktır.

Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.