Güneş Enerjisi Sektörü “Pembe Yalanlar” Üzerine Kurulmuş Bir Sektör Haline Nasıl Geldi?

Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri

22 Ekim 2013 tarihinde “Güneş Panelinde Garanti Süresine Dikkat!” ve 30 Ekim 2013 tarihinde yayımlanan “Güneş Panellerinde Isı Şartına Dikkat!”  yazılarım ile güneş enerjisi sektörü için çok önemli olan konulardan bazılarına dikkat çekişmiştim. O zaman sektördeki şirketler başta olmak üzere güneş enerjisi sektöründe yer alan paydaşlardan, “Hasan sus, para kazanmana bak.” uyarılarına çokça maruz kalmıştım.

Bu yazılarımdan iki yıl sonra 20 Haziran 2015 tarihinde TÜV Rheinland’ın açıkladığı raporu üzerine “GES’ler Alarm Veriyor” yazımı yayımlandı. Bu yazıya geri dönüşler ise “Türkiye’de bu durum yaşanmaz.” şeklinde oldu. O tarihlerde Cem Çamcı ile bir röportaj yapmıştık. Çamcı, güzel bir cümle söylemişti. Duyduğum andan itibaren bu cümleyi yeri geldikçe sıkça kullanır oldum. Çamcı şöyle demişti: “GES`inizin kalitesi en zayıf halka belirler.” Ben bu cümleyi dile getirdikçe sektör paydaşlarından yine “Hasan sus, para kazanmana bak.” uyarıları geldi ve Türkiye’de “zayıf halka” olmaz denildi.

“GES’ler Alarm Veriyor” yazımdan iki yıl sonra, 27 Eylül 2015 tarihinde “Enerjide Çantacı Ekonomiye Zarar” adında bir yazı yayınladım ve “1 Ampül ile 1 MW” sözünü ortaya attım. Tepki olarak yine bu meşhur söz sektörden geldi: “Hasan sus ve para kazanmana bak.”

Ben 2013’ten itibaren her yazımda bu günlerin geleceğini görüp yazılar kalem aldım. Yukarıda belirttiğim yazılarım bunlardan yalnızca birkaç tanesiydi… Şimdi güneş enerjisi sektöründe ne oldu? Pek çok paydaşımız uyarılarıma gülüp geçmişlerdi. Hatta bazıları, “Hasan sektöre taş koyuyor.” diyip beni kötüleme yollarına gitti.

Şuanki pembe yalan üzerine kurulmuş güneş enerjisi sektörü diyorum, şöyle ki:

Bana göre, güneş enerjisi santrallerimizin yarısından çoğu sağlıklı değil. Bazıları, suçları güneş enerjisi ekipman üreticilerine verseler bile -çoğunda hatalar üreticide olduğunu bende inanıyorum-, maalesef çoğu güneş enerjisi santrali işletmecisi üreticilerin yazdıkları kurulum kılavuzuna yeteri kadar riayet etmemektedir. Bu davranışlar da “garanti kapsamı dışına” girmektedir. Hata üreticide olsa bile hukuken elleriniz bağlı olmuş oluyor. Çoğu hatalar maalesef “sistemin en zayıf halkası olan ELEMAN”dan meydana geliyor. Bu hatalar, Yanlış dizayn, Kurulum Kılavuzu’na aykırı kurulum vs şeklinde gerçekleşiyor.

Sonuç: Yatırımcı elli boş dönüyor…

Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.