Güneş’in Özellikleri ve Enerji Kaynağı Olarak Güneş

Güneş’in Özellikleri ve Enerji Kaynağı Olarak Güneş

Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri

Güneş ve çevresinde dolanan gezegenlerden oluşan güneş sistemi dünya için, temel bir enerji kaynağıdır. Özellikle dünyada yaşayan canlılar için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bugün kullanılan çeşitli enerji kaynaklarının büyük kısmı, güneşin sebep olduğu olaylar sonucu ortaya çıkar. Günlük güneş enerjisi ile dünya aydınlatılabilmekte; yağışlar ile su döngüsü sağlanabilmekte ve en önemlisi de fotosentez ile canlı yaşam sürdürülebilmektedir. Hayati önemdeki bu yıldızın endüstriyel manada enerji üretimi de mümkündür.

Güneş yarıçapı 700.000 km (dünya yarıçapının yaklaşık 109 katı), kütlesi 2×1030 kg (dünya kütlesinin yaklaşık 330.000 katı)olan bir yıldızdır. Güneş kendi ekseni çevresinde dönmektedir. Bu dönüş, güneş ekvator bölgesinde 24 günde, kutup bölgelerinde de 30 günde olmaktadır.Güneşin merkezinde, temelde hidrojen çekirdeklerinin kaynaşmasıyla füzyon reaksiyonu meydana gelir. Güneşin merkezinde ve yaklaşık 15-16 milyon derecedir. Güneşin yaklaşık % 90’ı hidrojendir.
Güneşin korunda hidrojen çekirdekleri füzyon yaparak helyum çekirdekleri oluşmakta ve bu?tepkimeler sonucu büyük bir enerji ortaya çıkmaktadır. Güneşin toplam ışıması 3.8×1026 J/saniye olduğundan, güneşte bir saniyede yaklaşık 600 milyon ton proton, yani hidrojen tüketilmektedir.

Bu sayı ilk bakışta ürkütücü gibi gelse de, güneşin kütlesi ve bu kütlenin %90’ına yakın kısmının protonlar olduğu düşünülürse, güneşteki hidrojen yakıtının tüketilmesi için daha, yaklaşık 5 milyar yıllık bir süre olduğu ortaya çıkar. Bu yönüyle güneş, insanlık için tükenmez bir enerji kaynağıdır.
Dünyaya ulaşan güneş enerjisi, güneşin daha serin (yaklaşık 6000K) ve birkaç yüz kilometrelik dar bir bölgesinden gelmektedir. Bu bölge, düşük yoğunlukta (yaklaşık deniz yüzeyindeki hava yoğunluğunun 10-4 katı) iyonlanmış gazlardan oluşur ve görünür ışığı pek geçirmeyen bir bölgedir. Bu bölgedeki atomlar, sıcaklıklarıyla orantılı olarak ışıma yaparlar ve böylece bu bölgenin ışımasına yol açarlar.

Dünya, güneşten yaklaşık 150 milyon km. uzakta bulunmaktadır. Dünya hem kendi çevresinde dönmekte, hem de güneş çevresinde eliptik bir yörüngede dönmektedir. Bu yönüyle, dünyaya güneşten gelen enerji hem günlük olarak değişmekte, hem de yıl boyunca değişmektedir. İlave olarak, Dünyanın kendi çevresindeki dönüş ekseni, güneş çevresindeki dolanma yörüngesi düzlemiyle 23.5′ lik bir açı yaptığından, yeryüzüne düşen güneş şiddeti yörünge boyunca (yıl boyunca) değişmekte ve mevsimler de böylece oluşmaktadır.

Dünyaya, güneşten saniyede, yaklaşık 4×1026 J’lük enerji, ışınımlarla gelmektedir. Güneşin saldığı toplam enerji göz önüne alındığında bu çok küçük bir kesirdir; ancak bu tutar Dünyada insanoğlunun bugün için kullandığı toplam enerjinin 15-16 bin katıdır. Dünyaya gelen güneş enerjisi çeşitli dalga boylarındaki ışınımlardan oluşur ve güneş-dünya arasını yaklaşık 8 dakikada aşarak dünyaya ulaşır. (Işınımlar saniyede 300.000 km’lik bir hızla, yani ışık hızıyla yol alırlar.)

Dünyanın dışına, yani havakürenin (atmosfer) dışına güneş ışınlarına dik bir metrekare alana gelen güneş enerjisi, Güneş Değişmezi (S) olarak adlandırılır ve bunun değeri S=1373 W/m2 dir. Bu değer, tanım gereği, yıl boyunca değişmez alınabilir. Çünkü her zaman, gelen güneş ışınlarına dik yüzey göz önüne alınmalıdır. Ancak, dünyanın güneş çevresindeki yörüngesi bir çember olmayıp bir elips olduğundan, yıl boyunca bu değerde %3.3 ‘lük bir değişim söz konusudur. Yeryüzüne bu enerjinin soğurma ve yansıma olaylarından dolayı 832 W/m2 lik kısmı ulaşır.

Diyarbakır Güneş Enerjisi

Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri

Hızlı bir şekilde tüketim toplumu olduğumuz şu dönemlerde, özellikle güneşin sonsuz enerji kaynağından faydalanmamız, hem işyerlerinde hem de evlerimizde birçok tasarrufu da beraberinde getirecektir. Bu bakımdan da halkın da bilinçlenmesi gereklidir. Diğer kaynaklar, petrol ya da kömür olsun bir gün tükeneceği görüşünde olan herkes, kaynaklarını özellikle artık, güneş enerji ile çalışan ürünlere yönlendirmektedirler. Böylece, hem tasarruf sağlanacaktır. Hem de yatırımlardan kazanç da artacaktır. Enel enerji ile sizler daha hesaplı yatırım kaynaklarını da öğrenmiş olacaksınız. Bu zaman da özellikle tasarruf etmenin de önemi büyüktür. İnsan sayısı artıyor ve daha çok doğayı kirletmeyen kaynaklara da ihtiyaç artıyor. En güzel şekilde ve doğru bir enerji kaynağı ile sizler de düzgün yatırımlar ile kendiniz için ve çevreniz için güzel yatırımlar yapmalısınız.

Şu an birçok evde güneş enerjisi sistemi ile su ısıtılmaktadır. Ve böylece de hem elektrik tasarrufu sağlanmaktadır. Hem de her saat rahatlıkla sıcak suya ulaşılmanın kolaylığı olmaktadır. Güneş enerji, bu bakımdan da tasarrufu sağladığı için daha çok tercih edilir. Enel enerji tüm kurulum işlemini yaparken sizleri de bilgilendirir. İçlerindeki hava nasıl alınır gibi konularda sizlere gereken bilgiyi de verir. Ve doğru kullanım alanlarında da birçok katkısının olduğunu sizlerde göreceksiniz. Güneş enerji ile şu an birçok işyeri de her bakımdan birçok kolaylığı yaşamaktadır. Büyük firmaların, elektrik maliyetlerini de yarı yarıya indirmektedir. Bu da daha çok verim olarak sizlere döner.

Birçok enerji kaynakları içinde de en güvenlisi de güneş enerji sistemidir. Çevreye zarar vermediği için daha da yaygınlaşması sağlanmalıdır. Kurulumu kolay ve o gün içinde işleme geçer. Enel enerji ile en kaliteli şekilde doğru kullanım alanlarına kavuşacaksınız. Uzman ekipler, hem kurma işlemini yaparlar, hem de nasıl bakımının yapılacağını sizlere anlatırla. Ve böylece uzun yıllar kullanacağınız, kaynağa kolay bir şekilde kavuşmuş da olursunuz. Gelecek için güzel enerji kaynaklarını, doğru bir şekilde kullanmak gereklidir. Hem kendiniz hem de diğer nesile katkı sağlanmış olacaktır. Bu kaynaklar, diğerleri gibi kısıtlı da değildir.

Diyarbakır’da Güneş enerjisiyle tasarruf zamanı!

Evinizle ilgili elektrik, ısıtma ve soğutma faturalarından kurtulurken bir yandan temiz enerji kullanmak isterseniz, güneş enerjisi tam size göre. Bütün bu avantajları elde etmek için tek tapmanız gereken ise5 kWh’lik bir güneş enerjisi elektrik üretim sistemine sahip olmak.

Sürdürülebilir ve bağımsız

2050 yılında dünya nüfusunun şimdikinden altı kat (9 milyar), buna karşılık enerji ihtiyacının ise 140 kat fazla (28 milyar kWh) olacağı öngörülüyor. Kullandığımız enerji kaynaklarının her geçen gün azalması nedeniyle farklı enerjilere yönelmek gerekiyor. Tam bu noktada da devreye, sürdürülebilir ve bağımsız bir enerji kaynağı sunan güneş giriyor. Güneş açısından avantajlı olan

Türkiye’nin her bölgesinde güneşten enerji üretmek mümkün… Bu enerji kaynağını ısıtma-soğutma, sıcak su ve elektrik ihtiyacı için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Ürettiğiniz enerjiyi tüketin

Güneş enerjisinin sağlayacağı avantajı sayılarla ifade etmek gerekirse: İzolasyonu yapılmış 100 metrekare büyüklüğündeki bir ev yılda 14 bin kWh enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjinin 10.500 kWh/yıl kısmı ısıtma-soğutma, 1.680 kWh/yıl kısmı sıcak su, 1.800 kWh/yıl kısmı ise aydınlatma ve elektrikli ev aletlerinde tüketilir. Bu açıdan bakıldığında, ortalama saatlik 5 kWh’lik bir güneş enerjisi elektrik üretim sistemiyle bir yıllık enerji ihtiyacının tamamı karşılanabilir. Ayrıca bu şekilde çevreye zarar vermeden, dışa bağımlı olmadan kendi enerjinizi üretip tüketebilirsiniz.

Yılda 7 bin TL tasarruf

Güneş enerjisiyle sıcak su ve elektrik üreterek bir evin ihtiyacı olan enerjinin tamamında yıllık yaklaşık 7 bin TL tasarruf sağlanabiliyor. Hatta bu sistem, ihtiyaç fazlası bir üretim yapacak şekilde tasarlandığında gelir elde etmek bile mümkün. Güneş enerjisi sistemiyle ısı sağlarken, aynı anda hem ısı hem elektrik üretilebilir ve bu yatırımı 6-7 yılda amorti edebilirsiniz. Bu sistemde ayrıca eskisi gibi çatıda görüntü kirliliği de oluşmuyor.

 

 

Diyarbakır’da Güneş enerjisi sistemleri teknisyenlerine talep artacak

Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri

Rüzgâr enerjisi gibi güneş enerjisi de insanlığın temiz enerjiye geçişinde önemli bir yere sahip. Ayrıca güneş enerjisi sistemlerine yapılan yatırımlar sayesinde bu sistemler giderek ucuzluyor. Böylece bu alanda yeni iş fırsatları artıyor ve yakın gelecekte güneş enerjisi sistemleri teknisyenleri revaçta olacak.

Güneş enerjisi sistemleri teknisyeni kimdir?
Güneş enerjisi sistemleri teknisyeni, en basit anlatımla güneş enerjisinden elektrik üreten büyük ve küçük çaplı santralların kurulumunda görev alan yetkili kişi. Bu kişi aynı zamanda güneş enerjisi santrallarının operasyonu, bakım ve onarımı ile arızaların giderilmesini de üstleniyor.

Teknik özellikleri nedir?
Güneş enerjisi sistemleri teknisyeninin güneş enerji sistemleri için gerekli teknik çizimleri yapabilmesi, bu sistemlerin test ve ölçümlerini gerçekleştirmesi, güneş panellerinin bakımı ve onarımını yapabilmesi ve sistemleri amirlerinin

denetiminde işletilmesini sağlamak gibi özelliklere sahip olması gerekiyor.

Çalışma şartlarıve ortamı
Daha çok açık havada çalışırZaman zaman güneşle doğrudan temasın olduğu noktalarda, gürültü, toz, koku ve yüksek derecede güneşe maruz kalmak da çalışma ortamının parçasıdır. Çalışma ortamında çok sayıda elektrik ve mekanik bileşen bağlantıları mevcut. Uzun süre bu işte çalışanlarda sedef hastalığı ve güneş lekesi gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebiliyor.

Neden geleceğin mesleklerinden biri?
İnsanlığın enerji ihtiyacı gün geçtikçe artıyor. Bunun sonucunda da enerji kaynakları çeşitleniyor ve çevreci kaynaklara yöneliş öne çıkıyor. Güneş enerjisi de bu kaynaklar arasında önemli bir yere sahip ve bu sistemlere yapılan yatırımlar yükselişte. Dolayısıyla, güneş enerjisi alanında çalışacak insan gücüne talep büyüyecek ve teknisyenlere iş imkânı sağlanacak.

Güneş Enerji Sistemleri (Solar) Temel Meslek Edindirme Eğitimi

Çatı Güneş Enerjisi Nedir
Çatı Güneş Enerjisi Nedir

Eğitim İçeriği

  • Solar Enerji Terimleri ve Bileşenlerini tanıma
  • Solar konuşma dilini anlama (MPPT/PWM/STC/FF/TCOvb.)
  • Sistemleri oluşturan ürünleri Tanıma
    • İnverterler,PV Paneller
    • Kablove Bağlantı Elemanları
    • Konstrüksiyon
    • Aküler ve Şarj Üniteleri
    • Sensörler (Rüzgar,Sıcaklık,Işınım)
    • Jeneratör ve UPS bağlantıları (opsiyonel)
    • Rüzgar Sistemi(Hybrid) ile Beraber Çalışma
  • Panel Çeşitlerini Deneyler ile Tanıma ve Teknolojik Gelişmeler
    • Panel Terimleri (Bypass Diode/PV izolasyon Hatası/PID/Rshvb.)
    • Gölgelenmenin Paneller Üzerindeki Etkileri(uygulamalı)
    • PolyKristal Panel
    • MonoKristal Panel
    • İnce Film Panel
  • İnverterler ve Seçimlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
    • İnverter Terimleri (ηEU, Pac max , RPP, RS485, Udc start  vb.)
    • İnverter Topolojilerine Genel Bakış
    • Verim Konusu ve Detayları
    • Şebeke bağlantılı ve bağlantısız inverterkarşılaştırması
    • Yeni Nesil İnverter Teknolojileri
  • Şebeke bağlantılı ve Bağlantısız SistemlerTasarlama Programları
    • Web Sayfası Üzerinden Çalışan Tasarım Programları
    • İndirilebilir Tasarım Programları (ücretli/ücretsiz)
    • Şebeke Bağlantılı ve Bağlantısız TasarımKarşılaştırmaları
  • Uzaktan İzleme Sistemleri ve devreye alma uygulamaları
    • Kompakt İzleme Sistemleri (inverterler ilegelen)
    • Üçüncü Parti izleme Sistemleri
    • Devreye Almak için Gereken IT (bilişim)Bilgisi
    • Scada ile Diğer İzleme SistemlerininKarşılaştırılması
    • Enerji Yönetimi & Akıllı Şebekeler
  • Hata Analizi ve Çözüm Üretimi
    • Kurulum Kaynaklı Sorunlar
    • Analiz için Kullanılabilecek Özel Ekipmanlar
    • İzleme Sisteminin Analiz için Kullanılması
    • Bulunan Problemlerin Giderilmesi
  • Enerji Yönetim Özellikli Çatı Kurulumu(uygulamalı)

Güneş Enerji Sistemleri (Solar) Temel Meslek Edindirme Eğitimi

Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Hızla gelişen Güneş Enerji Sistemleri sektörü henüz yolun başında. Solar sistemleri üzerine alacağınız bir Mesleki eğitim ve bu alandaki uygulamaların artacak olması size Altın Bilezik kazandıracaktır.

Güneş Enerji Sistemleri (Solar) Temel Meslek Edindirme Eğitiminde neler sunuyoruz? Solar Enerji Eğitimleri TECHNICALL Yenilenebilir Enerji Ltd. tarafından verilmektedir. Solar Enerji alanında teorik ve pratik bilgi almak isteyen herkese açık bir eğitimdir. İsterseniz Güneşten elektrik üretimi konusuna yeni başlayacak olun , isterseniz tecrübeli olun , bu eğitimin sonunda bilgi birikimi ve pratik tecrübeniz ciddi oranda artacaktır. Güneş Enerji Sistemleri Eğitimleri Darıca/KOCAELİ ( İstanbul il sınırına yakın bir yer) yapılmaktadır. İstanbul Avrupa yakasından veya şehir dışından gelen katılımcılar için ücretsiz konaklama (dört yıldızlı otellerde, sabah kahvaltı ,akşam yemeği dahil) ve hava alanı transferleri sunulur. Eğitimin Başlıca Özellikleri

  • Çatı ve Endüstriyel Pazara Yönelik Eğitimler
  • Yeni başlayanlar ve Tecrübeliler için farklı Eğitim İçerikleri
  • Esnek Eğitim Modeli (Dilerseniz Firmanızda anlatabiliriz)
  • Modüler Yapı (Eğitimin İçeriğini Dilerseniz Siz Belirlersiniz)
  • Uygulamaya Yönelik Anlatım
  • Hata Analizi ve Çözüm Üretme

Çatıda Güneş Enerjisinden Elektrik Üreterek Para Kazanmanın Tam Zamanı

Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri

Maliyetin güneş panelinin türü, modeli, çatının (cephenin) yapısı, kablo metrajları, invertör türü, pano ayrıntıları, mesafe gibi bir çok unsura bağlı olduğu için standart bir fiyat söylemenin pek doğru olmayacağını belirten Sarvan “Fiyatların ve üretim verimliliğinin bölgeye göre değişiklik gösterebilmesi ile birlikte 11 kWp gücünde bir çatı projesinin ortalama 14 bin dolar ile 15 bin dolar arasında bir maliyeti oluyor. Sistemin yılık 8 bin 700 TL civarında getirisi ve bu getiri ile birlikte sistem 5 ile 7 yıl arasında amorti edebiliyor” dedi.

Söz konusu düzenleme ile vatandaş elektriğini kendisi üretebilecek, depolama yaparsa elektik kesintilerinde uzun bir süre günlük ihtiyaçlarını sağlayabilecek bir güç tedarik sistemi sağlayacak. Evinde olmadığı dönemlerde fazladan üretilen elektrik sayesinde ek gelir elde edecek ve evi boşken bir değer oluşturacak.

YENİ İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURACAK

Bu tarz sistemlerin dünyada muazzam ilgi gördüğünü söyleyen Sarvan, sadece Amerika’da binlerce MW GES’in bu şekilde hizmete girdiğini söyledi. Geleceğe yönelik bir tasarruf mekanizması sunan bu yapı sayesinde hem ülkenin bireysel tüketicilere yönelik elektrik arzı problemleri basit bir yöntemle kişileri elektrik üreticisi yaparak çözülüyor, hem de konuyla ilgili sektörün gelişmesiyle yeni istihdam alanları, üreticiler ve ekonomik milli değerler oluşuyor.

Sarvan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ortalama kişi başına 5 kW GES kurulduğunu farz etsek 1.000 MW bir kurulu güce ulaşılması için toplam 200.000 hanenin elektriği bu şekilde sağlanabilir. Yani Antalya gibi bir ilin bireysel elektrik ihtiyaçlarının 1/4’ünün bu şekilde sağlanması işten bile değildir. Kurulumu kolay, temiz ve refah seviyesini yükselten bir enerji üretim teknolojisi için halkımızın çok çabuk ilgili duyacağına inanıyoruz.”

KİŞİ TAŞINIR YA DA EVİNİ SATARSA…

Yönetmelikte bu konuda açıkça düzenlenmiş durumdadır. Bu tarz bir devir durumunda ;

a) Yeni tüketici ile perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşma imzalanması,

b) Yeni tüketici tarafından İlgili Şebeke İşletmecisine başvuruda bulunulması, hallerinde, yeni tüketici ile 2 (iki) gün içerisinde ilgili üretim tesisi için Sistem Kullanım Anlaşması imzalanır. Yani kısaca evin yeni sahibi GES’in yeni sahibi olabilir.

Çatıda Güneş Enerjisinden Elektrik Üreterek Para Kazanmanın Tam Zamanı

Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri

Konu ile ilgili yenisafak.com’a değerlendirmede bulunan sektör temsilcisi Tarık Sarvan düzenlemenin kesinlikle şirketleri değil gerçek kişileri kapsadığını belirterek, bireylerin elektriğini yenilenebilir enerjiden üretmesine yönelik bir teşvik mekanizması sunulduğunu söyledi.

Sarvan düzenlemenin detaylarına ilişkin bilgileri paylaştı: “10 kW (Dahil) ve altı sistemlere yönelik bu yönetmelik sayesinde kişilerin kendi ürettikleri ihtiyaç fazlası elektriğin bedelini her bir kW’ı 13,3$/cent üzerinden değerlendirilecek fiyatlama mekanizması ile dağıtım firmalarına gider pusulası kesmek suretiyle ödeme elde edecek. Ürettiği fazladan enerjiyi dağıtım şirketine satan kişi gelir elde edecek ancak, Bakanlığın teşvik politikası uyarınca, gelir vergisi ödemek külfeti kalkacak. Bu satış meydana gelmesi ile dağıtım şirketi gerçek kişiye gider pusulası kesmek sureti ile ödeme yapacak. Faturalandırma veya defter tutma yükümlülüğü gerektiren başka bir muhasebeleştirme işlemine gerek olmayacak.”

BAŞVURU DETAYLARI

Bu tarz 10 kW altı bir GES kurmak isteyen kişi bölgelerindeki elektrik dağıtım firmasına müracaat ederek öncelikle bir bağlantı görüşü talep edecek. Başvururken söz konusu kişi kimlik belgesi, başvuru formu, abonelik evrakı, eğer apartmanda yaşıyorsa apartman yönetiminin çatıya kullanmasına yönelik ortak kararın noter onaylı suretini, bir elektrik mühendisinden alınmış tek hat şemasını ve bir harita mühendisli onaylı aplikasyon krokisini alarak başvurusunu gerçekleştirecek.

Eğer faturalarında yazan tüketim sözleşme gücü 3 kW ve altı ise doğrudan bağlantı görüşü (Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu) edinebilecekler, 3 kW üzeri ise değerlendirmeye tabi tutulacaklar. Söz konusu değerlendirme akabinde bağlantı görüşü( Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu) alan kişi uzman bir elektrik mühendisliği bürosuna giderek projesinin paftalarını ve proje onay belgelerini oluşturacak. Daha sonra bulunduğu bölgenin TEDAŞ Bölge Müdürlüğü’ne (bu kısımda şimdilik devlet devreye giriyor, özel dağıtım firması değil) gidecek. Burada projesi onaylanan kişi tekrar özel dağıtım firmasına giderek bağlantı anlaşmasına onayını aldığı takdirde söz konusu tesisini 1 yıl içerisinde kurmakla mükellef, aksi takdirde bağlantı anlaşması hükümleri fesih oluyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sistem kurulumuna yönelik bilgi veren Sarvan, örneğin 3 kW’lık bir tesiste yaklaşık 12 adet 270Wp ve üzeri güneş paneli kullanıldığını, bu panelleri yerleştirmek için çatısında en az 21 m² boş alan bulundurulması gerektiğini söyledi. Sarvan şöyle devam etti:

“Çatının ilgili kısmında anten, baca vb. gibi gölgeleme unsuru olmamalı. Panelleri çatının tipine göre belirlenecek altyapıya yerleştirecek uzman ekip kablo bağlantıları ile evirici denilen elektriği normal şebekeye senkronize eden cihaza bağlantıları sağlayıp pano ve sayaç kurulumunu tamamladığı takdirde, kabaca tesis elektriği üretmeye hazır oluyor. Daha sonra yetkili özel dağıtım firması ve TEDAŞ davet edilerek geçici kabul yapıldığı takdirde güneş enerjisi santraliniz elektrik üretmeye resmi olarak başlayacaktır. Burada önemli olan husus deneyimli, işinin uzmanı ve kendini bu alanda kanıtlamış firmalarla çalışmaktır.”

Çatıda Güneş Enerjisinden Elektrik Üreterek Para Kazanmanın Tam Zamanı

Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Eğer Çatınız müsaitse Güneş Enerjisinden Yeni bir Gelir Kapısı Sağlamanız mümkün olabilir. Yeni Torba Yasa ile Binanızın çatısında Güneş’ten elektrik üretip, ihtiyaç fazlası elektriğinizi sisteme satabilmeniz mümkün. Üstelik konuyla ilgili vergi muafiyeti de sağlandı.

Eğer çatıda en az 21 m² boş alan varsa ortalama 14 bin dolara çatısıya güneş enerjisi sistemi kurarak yılda yaklaşık 10 bin TL kazanabilme şansı doğuyor.

TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda “torba tasarı” olarak geçen, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Özellikle Enerji alanında düzenlemelerin yer aldığı torba yasa ile yenilenebilir enerji kaynakları da teşvik ediliyor.

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETENDEN VERGİ ALINMAYACAK

Apartmanlarda bulunanlar dahil olmak üzere, konutların çatı veya cephelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanılması torba yasa ile teşvik ediliyor. Bu doğrultuda üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar vergiden muaf esnaf kapsamına alınacak.

Söz konusu yasaya istinaden çatılara kurulacak üretim tesisinin kurulum gücü 10 kilovatı geçmeyecek, üretim ve tüketim tesisi aynı noktada bulunması gerekiyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu dahilinde ana gayrimenkulün ortak elektrik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çatı veya cephelerde kurulacak elektrik enerjisi üretim tesisinden kat maliklerince elde edilecek gelirler de muafiyet kapsamında olacak.

Bu tesisten üretilen enerjiyi satanların belge düzenleme, defter tutma, beyanname verme yükümlülüğü olmayacak.

Diyarbakır’da Neden Güneş Enerjisi?

Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri
Diyarbakır Güneş Enerjisi Sistemleri

Faturalarda Tasarruf Sağlar

Güneş enerji sistemi kurulumu sırasında harcanan maliyet dışında bir gidere sahip olmayan bir yatırımdır. Yakıtını güneşten alması nedeniyle ücretsizdir. Güneş enerji sistemi kullanarak elektrik faturalarınızdan kar elde edebilirsiniz. Ayrıca bu sistem yakıt ürünlerine gelen hiçbir zamdan etkilenmeyeceği için her anlamda kullanıcısına yarar sağlamaktadır.

 Evinizin Değerini Arttırır

Güneş enerji santrali sahip olduğunuz eve değer katan bir faktördür. Bu enerji sistemine sahip evler kendi elektriğini üretme özelliğine sahip olması sebebiyle alıcısına büyük fayda sağlamaktadır. Bu durum evinizin satış fiyatını arttırmanızı sağlar. Çünkü alırken fazla bir miktar ödenen güneş enerji sistemli evler uzun vadede sahibine kar getirecektir.

 Kullanıcısına Uzun Süreli Garanti Sağlar

Güneş panellerine üretici firmalar tarafından 10 ile 12 yıl arası bir garanti süresi verilmetedir. Bu süre satılan bir çok ürüne nazaran çok daha yüksektir. Bu da güneş enerji sistemlerini garantili bir yatırım aracına dönüştürmektedir.

Atık Oluşturmaz Ve Çevre Dostudur

Güneş enerjisi faydaları arasında gösterilebilecek bir başka yarar ise kirlilik meydana getirmemesidir. Güneş enerji sistemi herhangi bir atık oluşturmamaktadır. Çevre dostu olan bu sistemden sera gazı ya da zararlı başka bir gaz salınımı söz konusu değildir. Tek yakıtı güneş olan bu sistem doğayı kirletmemektedir.

 Enerji de Dışa Bağımlılıktan Kurtarır

Enerji konusunda dışa bağımlılık çok önemli bir sorundur. Güneş enerji sistemleri yaygınlaşması durumunda bu bağlılığın azalmasına büyük katkıda bulunacaktır. Çünkü bu sistem kullanıldığı yerleri sadece güneşe bağlı hale getirmektedir. Güneş enerjisinin kapasitesinin çok fazla olduğu iddia edilemez ancak belli bir oranda da olsa ülkeyi dışa bağlılıktan kurtarabilmektedir.